Откакто започнах да захранвам Вики, използвам Instant Pot DUO по-често. По принцип го ползвам 1-2 пъти дневни като приготвям супа или основно ястие за вечеря. Най- често супите приготвям за обяд, за голямата ми дъщеря, а вечер го ползвам за основни ястия. Варя различни видове зеленчуци всеки ден, за да мога да предложа на бебето разнообразна храна. В момента има разнообразие от сезонни зеленчуци и аз се възползвам от това разнообразие. За мен е важно да се храним с разнообразни зеленчуци цялото семейство.

Зеленчуците правя или на пюрета или давам сама да ги хваща и отхапва. Захранвам смесено – с пюрета и ЗВБ. Реших, че ще следвам този модел на захранване, като в един момент ще остане само ЗВБ.

Начин на приготвяне на зеленчуците:

 1. Обелете и нарежете плодовете и зеленчуците.
 2. Поставете ги в отделни купички, подходящи за употреба във фурна (керамични, стъклени и др., подходящи за топлинна обработка).
 3. Добавете съответното количество вода на дъното на вътрешния съд на Instant Pot, според вместимостта на уреда.
 4. Поставете всички купички с различни храни във вътрешния съд. Можете да ги подредите като пирамида, като 3 от тях поставите върху мултифункционалната решетка, а останалите поставите върху тях.
 5. Пригответе храната на една програма, например Steam (Пара) или Pressure Cook (Готвене под налягане). Програма Steam (Пара) може да приготвя храната със или без налягане (в зависимост от модела Instant Pot, който използвате), и е идеален избор за деликатни храни.
 6. За приготвянето на нарязана на малки парчета храна, която ще пасирате, са Ви необходими само 3-5 мин.
  Когато програмата завърши, освободете налягането бързо (ръчно), премахнете капака и оставете купичките да се охладят за известно време. Също така можете да “настроите и забравите” – не се притеснявайте да се забавлявате със своето мъниче, докато храната се приготвя. След като програмата приключи, Instant Pot може да освобождава налягането и по естествен начин, а функцията Keep Warm ще поддържа храната топла.
 7. Можете да пюрирате бебешката храна, като я поставите в блендер, използвате пасатор или я намачкате с вилица.
 8. Храната може да се съхранява в хладилник до 4 дни или във фризер за период до 4 месеца (винаги съобразявайте продължителността на съхранение според типа храна и препоръките на Здравните власти).

Информацията е адаптирана от тук.

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!

 • Ако моето предложение за Варене на зеленчуци в Instant Pot DUO за приготвяне на бебешка храна  ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Instant Pot DUO в моя блог.
 • Присъединете се и към здравословната ми и споделена кухня във фейсбук .
 • Присъединете се към здравословната ми група във вайбър „Здравето е избор“.
 • В моята кулинарна книга „50 здравословни кето десерта“ ще откриете много и разнообразни рецепти без захар, без брашно и без глутен.
 • За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.